Molen Polder Het Land der Zes Molens, Essemolen, Hoornaar

Hoornaar, Zuid-Holland

Hoornaar A (2) 743 Het gemeene Land van Arkel beneden de Zouwen

Scheprad 5,18 m Ø, 52 cm breed

1894 buiten bedrijf 1897 afgebroken
Nieuwe Gorinchemse Courant, 28 oktober 1894:
"Hoornaar, 26 Oct. In eene gisteren alhier gehouden bestuursvergadering van het “Land der Zes Molens” is besloten, den Essemolen onder deze gemeente te doen vervallen en te slechten. De uitmuntende bemaling met het door stoom in beweging gebrachte scheprad van den Wielmolen alhier, heeft genoemden Essemolen overbodig gemaakt."

Nieuwe Gorinchemse Courant, 25 juli 1897:
"Hoornaar, 23 Juli. De Esse-watermolen, die wegens het stoomgemaal in den Wielmolen, buiten dienst gesteld is en eerstdaags voor afbraak verkocht zal worden, werd l.l. Woensdag bij een hevig onweder getroffen, zonder brand te veroorzaken. Vlak bij de woning van de weduwe Bikker, sloeg de bliksem in een wilgenboom. Een malsche regen volgde en verkwikte niet weinig land, mensch en dier! "

Nieuwe Gorinchemse Courant, 26 augustus 1897:
"Hoornaar, 24 Aug. De zoogenaamde Esse-watermolen, wegens plaatsing van een stoomgemaal in den Wielmolen, verleden jaar reeds buiten dienst gesteld, jl. Vrijdag publiek bij inschrijving in twee perceelen voor afbraak verkocht. Van de negen inschrijvers waren de heeren gebr. Van Mill te Gorinchem, voor het 1e perceel f 555,— en H. de Krey, te Giessen-Nieuwkerk, voor het 2e perceel f 95,— de hoogste en alzoo koopers. De laagste Inschrijving van f 160,— in massa was van den heer A. Bouter te Schoonhoven. "
Jaap Hoek, 9 oktober 2013.

De Essemolen werd gesloopt, nadat de Wielmolen van een hulp-stoomaandrijving van het scheprad werd voorzien.
Hij stond direct ten oosten van de Wielmolen aan de Giessen.
Naar een kopie van het zeer uitvoerige originele geschreven bestek uit 1751 werden door mij tekeningen gemaakt voor een te bouwen molen in Ontario in 1983. (Ging niet door vanwege de hoge kosten.) De Essemolen had een scheprad met 5,18 m diameter en een breedte van 52 cm. De vlucht was 25,68 m. De toren had een grondvlak van 6,89 x 6,89 m. Het was de kleinste molen van de polder, vandaar dat deze het eerst werd afgedankt bij de invoering van het hulp-stoom gemaal.

Na veel zoekwerk is er nooit een foto van gevonden, nog ergens aanwezig??( het geschreven bestek getranscribeerd en uitgetypt bevat 16 A4 tjes en 76 artikelen.)

Jan den Besten, 17 november 2005.