Molen De Kievit, Meerkerk

Meerkerk, Utrecht
v

korte karakteristiek

naam
De Kievit
modeltype
Wipmolen
functie
korenmolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
00825
oude dbnr.
V1236
Meest recente aanpassing
| Fotobijschrift
media-bestand
Molen 00825 De Kievit (Meerkerk)

Ansichtkaart serie 64 nr 4

Op de achtergrond van de foto is molen 'De Bonk' te Lexmond te zien.

locatie

plaats
Meerkerk
plaatsaanduiding
Tolstraat, aan het Zederikkanaal
gemeente
Vijfheerenlanden, Utrecht
streek
Alblasserwaard
kadastrale aanduiding 1811-1832
Meerkerk C (1) 346 Evert Rein van Nes van Meerkerk, lid van het Hooge geregtshof
geo positie
X: 128642, Y: 437111
N: 51.92186, O: 5.00405

constructie

modeltype
Wipmolen
krachtbron
wind
functie
romp
vierkante ondertoren
plaats bediening
plaats kruiwerk
middenkruier
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
/ 1836 ?
verdwenen
verbrand
geschiedenis

Leydse courant, 2 maart 1729,
DE STAATEN VAN HOLLAND EN WESTVRIESLAND zullen door de Heeren derzelver Geccommitteerden , op Dingsdag den 15 Maart 1729 in de Caftelenye van den Hove in 's Gravenhage doen opveylen , en den 17 van dezelve Maand finaal verkopen , de Ambagts-Heerlykheid der Steeden AMEIDEN den HUYSE HERLAAR , met zyne Boomgaarden , Gragten ende Cingelen , gevoegt by de Heerlykheid van TIENHOVEN; Noch de volgende , geleegen in den Lande van Vianen , als HEYKOP en BOEYKOP ; LEXMOND en AGTHOVEN ; LAKERVELT en MEERKERCK ; Mitsgaders noch eenige UYTTERV/AERDEN , LANDEN en DEN, onder de voorschreeve Heerlykheden geleegen ,'als meede de DWANG-KOORN MOLEN tot MEERKERCK , met de Molenaars Huysinge , op de Lyste daar van gemaakt, breeder gespecisiceert , dewelke benevens de Conditien en Voorwaarden van de Verkopinge door de Gegadingden by 's Lands Drukkers Scheltus, en by de voornaamste Boekverkopers in de Steeden reeds te bekomen, en de Kaarten der Uytterwaerden te zien zyn.

Al in 1741 stond op deze plaats een molen, die als 'korenmolen' werd aangeduid. Mogelijk betreft het een verplaatste wipwatermolen, waarbij op de nieuwe plaats de molen 'gerezen' werd. Dit betekent dat onder het tafelelement veldmuren werden gemetseld, die hoger zijn dan bij een wipmolen gebruikelijk is.
In Meerkerk bevond zich de maalzolder geheel onder het ondertafelelement.
Op 29 maart 1936, brandde de molen geheel af.

Amsterdamse courant, 13 augustus 1754
Bartholomeus Planta, Notaris in ’s Hage, adverteerd, dat hy in de aenstacnde maend van October, in ’s Hage publyk zal Veylen en Verkopen, de Ambagtsheerlykheyd VAN MEERKERK; geleegen in de landen van Vianen, met desselfs Tienden, Hondgelden, Erf Pagten,Thynsen Tolbrugge, Dwang Koorn Molen en Molenaers Huys, Privative Jagt, en verdere Regten en Praeminenten daer aen gehorende; mitsgaders desselfs Heeren Huyzinge, Stadingen , Koetsen Tuynmans Huyzen, Plantangien Ringdyk daerom geleegen, en wat verder in ’t vervolg breeder zal werden gespecificeerd, met de precise dag der Verkopinge.

Imand ondertusschen geneegen zynde de gem. Ambagts Heerlykheyd, cum annex's, uyt de hand te kopen, of nadere onderrichtinge begeerende, gelieve zig te addresseren in ’s Hage , aen de voorn. Notaris Planta , te Vianen by den Heer Rentmeester van Noorle, te Utregt by de Wynkoper Bashof, en te Meerkerk by de Heer van Zyll . Secretaris aldaer.

De avondpost, 30 maart 1936
100-JARIGE MOLEN AFGEBRAND
Schade bedraagt f 7000
In den afgeloopen nacht is de korenmolen „de Kievit”, staande aan de Tolstraat te Meerkerk, geheel door brand verwoest. De molen, die in eigendom toebehoorde aan de familie Kievit, bestond dit jaar juist een eeuw. De laatste jaren was de molen niet meer in bedrijf. De eigenaar woonde apart van den molen. Er waren dan ook noch meubelen, noch meelvoorraden inden molen aanwezig. Omtrent het ontstaan van den brand tast men in het duister. De schade die op ongeveer f7OOO wordt geraamd, wordt door verzekering gedekt. 

Gorinchem Courant, 30 maart 1936
KORENMOLEN TE MEERKERK AFGEBRAND
Meerkerk. Zondagavond omstreeks 11 uur brak brand uit in den korenmolen staande aan den rijksstraatweg nabij het café van den heer Sap. Eigenaar van den molen is de heer P. Kievit, die op eenigen afstand van den molen woont. Daar de molen sinds 8 jaren niet meer in bedrijf is, was er geen meelvoorraad; wel lagen er eenigen bossen riet. De vlammen tastten snel om zich heen, zoodat, toen de brandweer van Meerkerk uitrukte, aan blusschen niet meer te denken viel.
De molen is totaal afgebrand. De schade wordt geraamd op ongeveer fl.5000. Zij wordt door verzekering gedekt.
Omtrent de oorzaak van den brand tast men nog in het duister. De molen zou binnenkort een eeuw hebben gestaan.
Aan de gunstige windrichting was het te danken, dat het nabijgelegen perceelen - vooral het café van den heer Sap - geen gevaar liepen. Gedurende eenigen tijd heeft het verkeer op den staatweg stilgestaan.

De molen stond achter het restaurant van de heer Sap. Hij en de molenaar van molen De Kievit konden elkaar niet zo goed velen. De molenaar had op zijn eigen grondgebied zeer nabij het restaurant een mesthoop, tot ieders ergernis. De bediende van het restaurant, zou naar zeggen uit wraak mogelijk de molen aangestoken hebben.
Informatie van Klaas Verbaan, 16 mei 2013