Molen Helpt Elkander, Lopik

Lopik, Utrecht

Lopik, Utrecht
Lopikerwaard
Lopik A (2) 981 Hendrik Recourt, molenaar

1901 roedebreuk 1933 gesloopt
geschiedenis

1775: Verbod uitgevaardigd door Gedeputeerde Staten van Utrecht op verzoek van Arie de Bruin, eigenaar en bewoner van de dwangmolen van Lopik en Lopikerkapel, voor ingezetenen van Lopik, Lopikerkapel en Zevenhoven om graan te laten malen op de molen van Jaarsveld, alsmede om bakkerswaren, gebakken of gemalen in Jaarsveld, te verkopen in Lopik, Lopikerkapel en Zevenhoven, 1775

04-07-1788: Procuratie tot verkoop en overdracht van koren, wind- en dwangmolen met erf en grond in het Benedeneind van Lopik en om uit de kooppenningen schuld aan Eleonora Geertruyd de Casembrood geheel of gedeeltelyk af te lossen Geconstitueerde: Abraham Correlje Constituant: Arien de Bruyn 1832 eigendom Hendrik Recourt, molenaar

02-07-1850: De Nederlander : nieuwe Utrechtsche courant : (staatkundig- nieuws-, handels- en advertentie-blad) / onder red. van J. van Hall, 2 juli 1850
Vrijdag avond jl. is in de gemeente Lopik de koornmolen door den bliksem getroffen; een wiek is verbrijzeld en de stukken zijn ver weggeworpen; ook de molenkap leed schade; verder sloeg de bliksem een der molensteenen aan stukken, en verdween , deur en vensters openrukkende, zonder verdere schade of brand aan te rigten.

1927: De molen werd rond 1927 buiten werking gesteld, waarna hij 6 jaar later werd gesloopt. Hij was eigendom van de Coöp. Inkoop Cabauw.

02-10-1901: De Molenaar
"Dat gebeurt nog al eens".
De vorige week Dinsdag stortte met veel geraas één der wieken van den korenmolen te Lopik naar beneden echter zonder veel schade te veroorzaken.
Persoonlijke ongelukken kwamen er niet bij voor."

24-09-1901: De roedebreuk vond dus plaats op 24 september 1901.
De foto met één roe moet dus daarna zijn gemaakt.
Erik Stoop, 22 september 2006

26-07-1933: Woerdensch weekblad
"Iets schoons in Lopik gaat verdwijnen.
Lopik.
De bekende korenmolen nabij "Het Zwaantje" thans eigendom van de Coöp. Onderl. In- en Verkoopvereeniging "Lopik en Omstreken" alhier, gaat verdwijnen.
De molen werd al sedert jaren niet meer gebruikt, daar de maalderij machinaal wordt gedreven. Het hekwerk is reeds afgebroken, straks zijn ook de kap en de zware wieken aan de beurt en daarmede zal ook dit stukje typisch Hollandsche landschapsschoon tot het verleden behooren."
Ton van Rooijen, 28 maart 2008

trivia

Ter aanvulling op foto 1: De ansichtkaart 59.1 is herdrukt (en bewerkt) naar een oude ansichtkaart uitgegeven door de firma van Nooten uit Schoonhoven in 1901.

Op de foto valt iets op: de molen staat nog met een roede. De buitenroede ontbreekt en door de askop is een (houten?) plaat gestoken. Op de binnenroede liggen nog gewoon twee zeilen dus de molen moet dan wel zijn laatste dagen met een roede gemalen hebben.
W. van Breenen

In de crisisjaren werd er op een goedkopere manier geschilderd, de roeden werden soms geheel geteerd, geen witte accenten meer etc. Wellicht is het dus andersom: heeft de molen rond 1900 tijdelijk met een roe gestaan, is naderhand het schilderwerk soberder uitgevoerd en is het hokje op het laatst verdwenen.
Paul Groen, 14 september 2004

De buitenroede ontbreekt en door de askop is een (houten?) plaat gestoken, zegt de tekst. Het zou eigenlijk een dikke lat moeten zijn, want door het ontbreken van de buitenroede dient deze als zeilarmen om de linkerbovenhoektouwen van de zeilen op de binnenroede op te hangen. Blijkens de foto wijzen die zeilhoeken daadwerkelijk naar de beide uiteinden van het lat door de askop. Een onomstotelijk bewijs dat hij een bepaalde tijd met één roede heeft gemalen.
Martin E. van Doornik, 14 september 2004

NB. Op verzoek is de plaatsnaam Lopikerkapel gewijzigd in Lopik. De molen stond veel dichter bij Lopik.
Kadastraal stond de molen ook onder Lopik, niet onder Jaarsveld.