Molen Waardassackerpolder, De Waard, Abcoude

Abcoude, Utrecht

achtkantig

restant
1865 verbrand, 1866 herbouwd
onttakeld
geschiedenis

Rond het jaar 1000 begon de mens ons land op grote schaal te bewerken. De eerste kolonisten bouwden hun boerderijen aan de oevers van de vele rivieren, zoals de Vecht, Amstel, Waver en het Gein. Mensen bouwden simpele dijkjes om hun land te beschermen en het water te beheersen. Zij organiseerden dit steeds beter en dat resulteerde uiteindelijk in gekozen besturen die de verantwoordelijkheid kregen over de waterbeheersing in kleine polders. In deze omgeving lagen op een gegeven moment vijf polders, te weten: de Holendrechter-, Kievietsheuvelsche-, Aessacker-, Achterdorp -, en Slotpolder.

In het oosten lagen de polders Aessacker en Achterdorp die in 1665 een gezamenlijk bestuur oprichtten. Beide polders hadden hun eigen molen.

1671: In 1671 besloot het bestuur voor beide polders een achtkante windwatermolen te laten bouwen op de plaats van de oude Aeckersmolen. Deze polder ging later Waardassacker heten.

05-10-1865: Op 5 oktober 1865 en/of op 9 mei 1866 (??) sloeg de bliksem in de molen, waarna hij tot de grond toe afbrandde. De molen werd voor ƒ 12.857,80 herbouwd, en was op 5 september 1866 weer inzetbaar.

In het midden van de 19de eeuw vormden zich de eerste serieuze ideeën om de kostbare bestuursinrichtingen van beide polders te verenigen. De vereniging mislukte diverse malen.
1912: In 1912 stuurde het bestuur van polder Waardassacker aan op een vereniging van de twee gebieden omdat zij uitzag naar een betere bemaling en zij een modern stoom- of elektrisch gemaal niet alleen kon betalen.

1916: Uiteindelijk zou in 1916 een stoomgemaal in de Holendrechterpolder beide polders bemalen en verenigden in 1919 ook beide besturen zich tot het waterschap Waardassacker en Holendrecht.

1922: Molen de Waard van de Waardassacker polder werd in 1922 gedeeltelijk gesloopt ten behoeve van de bouw van het tegenwoordige gemaal. Molenaars op De Waard waren Teunis Griffioen en later Chr. Portengen.
De Slotpolder werd later op deze polder aangesloten middels een duiker onder de Koppeldijk.

1996: De bemalingslocatie werd van de zuidkant naar de noordkant verplaatst.

Woonhuis, vh. gemaal.

Op een 17e-eeuwse kaart staat de polder aangegeven als "De Weert en Aesdomse Polder".

Op de kaart van Du Roy staat de molen De Waard al aangegeven.

Foto 1; uit 1904 toont het steken van een nieuwe as. Daarvoor werd een rechtmast gebruikt, een lange, rechte balk, meestal een oude molenroede. Deze stond op een zware houten plaat en werd overeind gehouden door vier tuien, van de top van de mast naar de grond. De as hangt hier in de takels en wordt opgehesen met behulp van een kaapstander, die door vier personen --personeel van molenmaker Van der Lijn uit Aarlanderveen-- rondgedraaid wordt.
Bron: "De Ronde Venen....een omgekeerde wereld", door E.J. Rinsma, 1986, met dank aan H. van der Kaay.