Molen van Westerling, Loon

Loon, Drenthe

Loon
oostzijde dorp, Lonerbroekweg
Assen, Drenthe

1914 verbrand/ 1917 gesloopt
geschiedenis

*Bij het zoeken onder de naam Molen van Westerling kom je een 6 tal molens tegen, al deze 6 molens waren in eerste instantie van Hendrik Westerling geboren te Erica.
De molen in Loon is door zijn zoon Harm Brouwer Westerling (mijn over, overgrootvader) in 1880 gekocht van zijn vader Hendrik Westerling.
De molen is afgebrand op 9 februari 1914.
Mijn over, overgrootvader H.B. Westerling (geb. 1853) was naast molenaar ook bakker en caféhouder aan de Asserweg 1 in Loon, hij is overleden in 1937. Hij woonde eerst aan de Balloerweg nummer 16.

Rob Hello, 28 jan. 2009.

25-12-1911: De Franeker Courant

Te Loon onder Assen heeft een treurig ongeluk plaats gehad. Terwijl een monteur (Schuur) uit Groningen en een smidsknecht (H. Mulder) uit Assen bezig waren met het probeeren van een petroleummotor in een molen aldaar, geraakten bij het vullen van den in beweging zijnden motor en het overstorten van petroleum op een zich daaronder bevindende lamp, de kleeren van den monteur in brand. Geheel in vlammen gehuld, vloog hij het machinegebouw uit en liep radeloos langs den molen rond, roepende: “open toch den put !" Terstond werd het deksel er af genomen en sprong hij in den put, waardoor de vlammen gebluscht werden, waarna hij door toegeschoten hulp weder op het droge werd gebracht. Ook in de machinekamer was een begin van brand ontstaan, dat door den molenaar en diens knecht spoedig werd gebluscht. Bij het onmiddellijk ingesteld geneeskundig onderzoek bleek, dat den monteur de beide handen geheel door de vlammen ontveld waren. Ook het aangezicht was geheel van het vel en haar beroofd, terwijl hij brandwonden had over geheel zijn lichaam. Hoe diep de wonden zijn ingebrand, valt nog niet met zekerheid mede te deelen. Ook de smidsknecht kreeg brandwonden aan gezicht, armen en handen. De beide ernstig verwonden zijn naar het ziekenhuis te Assen overgebracht.

Info van Caroline Schaeffer, 30-01-2023

trivia

De molen had een achtkante grondzeiler als voorganger, die na de afbraak als stellingmolen werd herbouwd.

Volgens de boeken van Wouda, zeilmaker te Meppel huurde de molen de zeilen van 1893 tot 1914, Er werden gedurende de jaren zeilen gehuurd voor een vlucht van 72 voet.
Waarschijnlijk is hier in Drenthe gebruik gemaakt van de Amsterdamse voet, deze is ruim 28 cm. andere maten zijn de Utrechtse stadsvoet (26,8 cm). De Friesche koningsvoet (32,6 cm), de latere Friese of Deventer houtvoet (29,5 cm)

Eén van de molenaarsknechten van molenaar Westerling, de heer Albert Smit huurde vanaf 1909 de molen te Pesse, die welke hij op 13 mei 1919 kocht.
Jerry Vondeling.