Molen Noorder Middelberterpolder, Middelbert

Middelbert, Groningen

Noorddijk B (1) 64 Harm Hinderks Huisman, landbouwer

schroef
54 voet

Groninger Courant, 7 mei 1805:
"De Heer OVERSTE SCHEPPER en ZYLVESTEN van het TERMUNTER ZYLVEST, gedenken op Woensdag den 8 May 1805 ten Huize van A. CROLL in de Eesta 's namiddags om 2 uur Uittebesteden, het Graven van plus minus Veertienhonderd Roeden in het Zyldiep, beginnende van het SCHEEMDER VERLAAT tot byna de Klap in NIEUWOLDA, waar van de Bestekken twee dagen bevorens te leezen zullen liggen ten Huize voornoemt.
De aangemelde VOLMAGTEN van het Nooider gedeelte van MIDDHBERT, gedenken Uit te Besteeden: Een WATERMOLEN groot 54 voet in zyn vlugt, met de benodigde MATERIALEN en ARBEIDSLOONEN. Deeze Uitbesteeding zal zyn op Zaturdag den 11 May, ten Huize van HINDRIK HARMS tot Ruisgerbrug, alwaar het Beftek drie dagen bevorers ter leezing zal leggen."

De molen bemaalde de Noorder Middelberterpolder op de Borgsloot, groot 150 ha en opgericht in 1886. De molen bestond voordien ook reeds.

Afgebrand 10 juni 1910, door bliksem getroffen (PGC). Sinds 1910 geschiedde de bemaling door een ruwoliemotor.

trivia
Ik kan niet anders concluderen dan dat bijgaande foto de molen is van de Noorder Middelbertelpolder.
De situatie in de database genoemd klopt precies en het molentje stond ook nog eens aan de westzijde van de Borgsloot. Op de achtergrond zien we de korenmolen van Ruischerbrug en de molen van de Ruischerbrugsterpolder. De foto is van Henk de Wilde uit Wirdum.
H. Noot, 6 mei 2021.