Molen Hooilandspolder, Slochteren

Slochteren, Groningen

Op 5 januari 1951 werd een sloopvergunning verleend waarna hij werd afgebroken.
Molenaar was T. Postema.

Bestek en Voorwaarden,
waarnaar door het Bestuur van den HOOILANDSPOLDER zal worden aanbesteed:
Het amoveeren van een oliemolen en het weder opbouwen derzelve voor een watermolen in den Hooilandspolder, met bijlevering van alle daartoe benoodigde materialen, arbeidsloon, transporten, enz.
PEIL
Het peil in dit bestek bedoeld is Duurswolderpeil, zijnde 1.90m - Winschoterpeil.
PLAATSING VAN DEN MOLEN
De molen, afkomstig van den heer Zijlma staat te Onderdendam en moet vervoerd worden naar het dorp Slochteren in den Hooilandspolder, waar hij weder opgebouwd moet worden op den onderbouw, die in genoemden polder zal worden gemaakt.
HOOFDAFMETING
Binnenwerksche wijdte ondertafelement 7,16m Het bovenachtkant moet op aanwijs afgezaagd en voorzien worden van een nieuw taflement, dik 10 cm, breed 32 cm.\
Schroefbak lang 9,20meter
Draad der schepper 6,10 meter
De ophaalbak voor de schroef 6,10 meter
SCHROEFBAK
Eikenhout, meskant beslagen met kruisnede:
2 stijlen lang 1.75m, zw 17 bij 17 cm
2 " " 2.10m. zw 17 bij 17 cm
2 " " 2.45m. zw 17 bij 17 cm
2 " " 2.77m. zw 17 bij 17 cm
2 " " 2,28m. zw 17 bij 17 cm
5 dorpels en 4 hoofden 17 bij 17 cm
Bez. eikenhout:
1 potbalk lang 2,40m zw 20 bij 20 cm
19 hoekstukken samen lang 7,50m. zw. 10 bij 30 cm.
Amerik. greenenhout:
22 schrooten ieder lang 6,10, m. zw. 6 bij 10 cm
12 posten " " 6,10, m. zw. 6 bij 29 cm
Tot dekking afkomende goedgekeurd hout van die afbraak.
ACHTKANT
't Achtkant van het onderste vierkant geheel afgenomen en voorzien worden van twee ramen op aanwijs en een nieuw taflement, zw.32 bij 10 cm gr.
Het kleedhout zorgvuldig in afzonderlijke deelen bij elkander en genommerd. Het een keer kleedhout te vervangen door asphaltpapier, zw. de rol 38 Ko.
Het opgoed der wieken moet eveneens zorgvuldig elk bij zijn soort verzameld en genommerd worden.
De houten nagels moeten uit het hout worden gedreven, alzoo vervalt de aannemer in eene boete van f 50 voor iedere keer, dat het ontdekt wordt, welke boete van de aannemingsom wordt afgetrokken. 1m3 vurenhout tot bedekking zw 16mm.
KAP
De kap moet geheel voorzien worden van nieuw kleedhout zw. 16 mm dik en gedekt met asphalt. Daarvoor 1m3 vurenhout (tot bedekking) zw 16 mm
De staart moet vervangen worden door een nieuwe lang 10m, zw 30 bij 36 cm Alles voorzichtig en netjes af te werken en te voorzien van dekkers enz.
ROEDEN
De latten die worden afgekeurd te vervangen door 1 m3 Amerik. greenen en te verwerken.
SCHROEF
Aan te brengen een nieuwe schroef in diameter 1.40m, de balk 9.20m 40 bij 40cm Amerik. greenen. Schephout 6 cm.
De ophaalbalk voor de schroef, lang 6,10m. Bij de aanwezige tap voor de schroef te maken een band met kruis, 16 scheenen en bijbassende halssteen volgens aanwijs: 2 banden om de schenen zwaar 3 bij 3 1/2 cm. Een rad om den schroef bestaande uit 4 eiken armen, zwaar 17 bij 25cm. 4 iepen plooien, zw.12cm., voor beleg 10 cm.
De Steekcircel 1.57m, met 41 azijnhouten kammen, van hout zonder broei en droog; 3 ijsscheppen met platen aan de scheppen lang en zwaar naar eisch. In de boog boven schroefbak een luik van 3 cm. vurenhout.
Te bezigen op aanwijs 200 Ko. carbolineum.
De kettings tot kruien moeten voorzien worden van beugels. Hierbij te bezigen 12 kruipalen ieder lang 1.75m zw. 30 bij 35 cm. Hals- en donsbalk kunnen afgezaagd worden van de koningsspil. Het hout voor 't mannetjeswerk bij de halsbalk te nemen van den uitelkander genomen molen.

Het bestek uit 1901 is voor een groot deel hier opgenomen in de molendatabase.
Ingestuurd door Gijs van Reeuwijk, 27 mei 2022