Molen Zaagmolen Zeerust (3e), Opwierde

Opwierde, Groningen

Molen 00507 d Zaagmolen Zeerust (3e) (Opwierde)

Opwierde
1 km NNW van Opwierde, Damsterdiep z.z.
Eemsdelta, Groningen

geschiedenis
In de nacht van 6 op 7 januari in 1857 ging de voorganger in vlammen op. De molen werd hetzelfde jaar weer herbouwd. De achtkante bovenbouw was met horizontale beplanking gedekt en stond op een houten onderstuk.

Tijdens een storm van 17 dec. 1869 werd de molen beschadigd.

In 1904 werd de molen van Tjark Geerts Toxopeus gesloopt door molenbouwer I. Wiertsema. Wat er met het achtkant is gebeurd is niet bekend. Met de sloop kwam dus een einde aan een lange traditie van houtzagen op deze locatie. Ter plaatse werd de Brons Motorenfabriek gebouwd.

Bij de sloop werden niet alle sporen van het verleden gewist. Het oude muldershuis is nog steeds aanwezig!
Thans staan op de voormalige molenplaats de fabriekshallen van de Waukesha Engine Division, de opvolger van de Brons motorenfabriek.
jnjv; bron de Nieuwe Zelfzwichter 2 - '97 H.A. Hachmer