Molen van Wieringa, Opwierde

Opwierde, Groningen

0,9 km NNW Opwierde, Damsterdiep z.z.
Eemsdelta, Groningen
Appingedam G (1) 11 Johannes van Weerden, molenaar

Oud-Hollands opgehekt op beide roeden

geschiedenis
Reeds omstreeks 1729 stond hier een molen, "Trijntje moey's pellmeulen". In 1736 en 1749 werd de molen ook vermeld, vanaf 1760 zijn de eigenaren bekend.
Bron: De historie van boerderijen en molens in de gemeente Appingedam, Jan Evert Emmelkamp, 2005.

De molen was sinds 14 november 1821 eigendom van Johannes van Weerden, molenaar uit Zandeweer, die zijn bezit op 26 januari 1839 verkocht aan Olchert Wilkes Tuinier. Voordien en nadien heeft deze molen nog vele andere eigenaars gehad.

Sinds 28 december 1903 was de molen eigendom van Jan Wierenga, koemelker te Tjamsweer, verkregen op een publieke veiling ten verzoeke van Fokko Nienhuis (deze was gehuwd met zijn nicht Ietje Nienhuis).

Wierenga verkocht alle gebouwen met 01.41.10 ha land op 19 april 1918 aan de toenmalige Brons Motorenfabriek (1907-2004) te Appingedam. Deze onderneming liet de molen in 1921 afbreken; tien jaar later volgde ook het molenaarshuis met aanhorigheden. Op die locatie vinden we nu het huidige busstation van Appingedam, nabij de Jan Bronsweg.

Geert Nienhuis, 25 okt. 2011

trivia
Opmerking over de naam/ aanduiding: deze molen was zover bekend naamloos, Wierenga was de voorlaatste eigenaar.