Molen De Volharding / Molen Boersma, Zijldijk

Zijldijk, Groningen

Molen 00505 De Volharding / Molen Boersma (Zijldijk)

Ansichtkaart, serie 7 nr 4. Foto W.O.Bakker, opname mei 1941; collectie DVM

Zijldijk
Eemsdelta, Groningen

geschiedenis
In 1886 werd de molen verhoogd. De onderste twee-derde van de romp onder de stelling was uit baksteen.
Sedert 1941 buiten bedrijf. De molen was van G. Boersma

Op 25-09-1861 berichtte de Provinciale Overijsselsche en Zwolsche Courant het volgende:

Laatstl. donderdag had in de gemeente 't Zandt een hartverscheurend ongeluk plaats. In het naburige gehucht Zijldijk ging de molenaar K. Dijkema des voormiddags uit zijne woning in den molen, en ziende dat een zijner lievelingen op de stelling voor de wieken van den molen was, werd zijn ijver voor het kind, om dit uit doodsgevaar te redden, zoo groot, dat hij niet aarzelde om tusschen de wieken in te vliegen, doch helaas! Schoon het kind behouden bleef werd oogenblikkelijk daarna de vader door het stellingrigt geslagen en tegen zijne woning aangeworpen, met zulk een geweld, dat zelfs de muur van een steen dikte naar binnen werd gezet en de ongelukkige ongeveer 10 voet werd teruggekaatst. Men droeg hem zoo goed als levenloos in zijne woning, en, ofschoon
er dadelijk geneeskundige hulp werd ingeroepen, gaf hij in den daarop volgenden nacht onder de grootste smarten den geest. Hij laat eene bedroefde weduwe met vier zeer kleine kinderen na.

Het slachtoffer was de 44-jarige Kornelis Doekes Dijkema, geboren te Tjamsweer (gem. Appingedam). Hij overleed op 20-09-1861 om 02.00 uur. (Overlijdensakte – Open archief)

Ingezonden door Caroline Schaeffer, 18 mei 2021