Molen Simson, Uithuizermeeden

Uithuizermeeden, Groningen

Uithuizermeeden
Het Hogeland, Groningen
Uithuizermeeden G (2) 563 Balster Fokkes Wiersum, molenaar

zelfzwichtende roeden

geschiedenis
De voorganger was een standerdmolen die in 1819 is afgebroken. De molenaar was Hendrik Balsters Stuivinga.

De nieuwe molen wordt ingericht als pelmolen met twee stenen. In 1830 verkopen de erfgenamen van Hendrik Balster Stuivinga "een voor weinige jaren nieuw gebouwde welbeklante pelmolen" aan Balster Fokkes Wiersum. Deze blijft tot 1865 eigenaar. Op 14 juni 1844 krijgt hij vergunning de molen mede in te richten voor het malen van graan. In 1865 wordt zijn schoonzoon Jan Willems Maarhuis eigenaar. In 1917 overlijdt Jan Willems en verkopen zijn erven, in totaal zes kinderen, de molen aan Derk Schuur.

Vier jaar later wordt de molen verkocht voor fl. 10.850,- aan graanhandelaar Johannes Moorlach. Zijn broer Tiddo Moorlach werd de molenaar.

In 1929 werd Ko Veenstra molenaar, tot 1937.

In de loop der tijd kreeg de molen een ijzeren as, later op één roede zelfzwichting en nog later op beide. Al deze verbeteringen hebben de Simson niet gered. In 1937 werd hij gesloopt om plaats te maken voor een moderne meelfabriek.

In 1990 nam het Britse voedingsmiddelenbedrijf Rank Hovis McDougall de graanafdeling Moorlach over en vanaf 1996 droeg de fabriek de naam Ranks Meel.

In 2014 werd de fabriek overgenomen door onder andere leden van de oorspronkelijke familie Moorlach. In 2016 kreeg de meelfabriek de naam ‘Waddenmolen ’t Hoogeland’.

Informatie van Bob Poppen, oud-molenaar op de molen ‘De Liefde’ te Uithuizen, 19 oktober 2020.

Foto nr 5: