Molen van Schavinga, Ulrumertil

Ulrumertil, Groningen

Ulrumertil
nabij het Hunsingokanaal
Het Hogeland, Groningen

1913 buiten bedrijf 1914 afgebroken
geschiedenis
Ritzema besloot in 1879 tot herbouw van de molen. Dit achtkant, met hout bekleed, werd gebouwd op een stenen onderstuk. In 1886 werd Geert Hoeksema, toen wonende in Kloosterburen, de nieuwe eigenaar. Hij verkocht zijn bezit in 1893 aan de molenaar Willem Schavinga; geboren in de gemeente ’t Zandt. Eén jaar eerder was deze man op 16-12-1892 in Uithuizermeeden gehuwd met Trijntje Tolhuizen; geboren in die toenmalige gemeente en aldaar wonende.
In 1913 kwam Schavinga in zijn molen van Ulrum ten val; hij bezweek, 51 jaar oud, aan zijn verwondingen in het Academisch Ziekenhuis te Groningen op 10 juli van dat jaar met achterlating van vrouw en twee kinderen. De oudste was toen amper 20 jaar oud; de jongste 17.
Schavinga’s weduwe, Trijntje Tolhuizen, verkocht de molen vervolgens op afbraak aan de sloper Bolt te Zoutkamp die de molen in 1914 heeft afgebroken.

Informatie: G. Nienhuis, 18 sept 2012
bronnen:
Windmolens in de Marne; artikel van W.O. Bakker in Gedenkboek Nijverheid 1991 Deel I – Historie van de Marne
De Zelfzwichter 2007/2 – Uitgave van het Groninger Molenhuis

Foto 2: op de voorgrond de ijzeren brug en erachter de strokartonfabriek Ceres 1910

Informatie van H.v.d.Woude, 2-9-2004

Het Hunsingokanaal (met een lengte van 6,6km) werd in 1873 gegraven vanuit 't Stort (een stuk grond vlakbij Leens) naar Zoutkamp.

Informatie van: Geert Nienhuis
(deze gegevens ontleend aan de digitale encyclopedie Wikipedia).