Molen Oosterkamperpolder, 't Veld

't Veld, Noord-Holland

Oosterkampen
De Schager- en Niedorper Koggen
Nieuwe Niedorp A (2) 222 De Oosterkampen

scheprad Ø 5,05 m, 33 cm breed (1864)

geschiedenis
De Oosterkamperpolder lag oorspronkelijk gemeen met de Niedorper polder. Voor 1544 werden de hoogteverschillen binnen het gebied zo groot, dat de Oosterkamperpolder werd bekaad en een eigen molen kreeg. Deze sloeg uit op de Mient.

Per 20 juli 1927 ging de Oosterkamperpolder (162 ha) met de Westerkamperpolder en de Leijerpolder op in de W.O.L.-polder. De molen raakte in 1928 buiten gebruik , en werd voor ƒ 125 verkocht aan de landbouwer Jacob Wit Czn.

De plek van de molen en ook de hele Oosterkamperpolder zijn van de kaart geveegd tijdens de ruilverkaveling.

- "De zeeweringen en waterschappen van Noordholland", Mr. G. de Vries Azn., 1864.
- "De zeeweringen en waterschappen van Noordholland", derde uitgaaf, D. Kooiman, 1936.
- "Van Rentersluze tot strijkmolen", Jan Beenakker, 1988.
- archief Ten Bruggencate.

trivia
Op een familiefoto, daterend uit 1925 staat de molen afgebeeld samen met daarop molenaar Willem Leegwater met Jan de Jong, dijkgraaf dijkwerker F.C. de Jong, secretaris penningmeester Jac. de Wit, voorzitter Dirk Burger, Michiel Smit en de molenaar Willem Leegwater, hij is mijn opa, mijn moeder is in die molen geboren en bij elk familie feest staat er het molenschilderij van die molen in de feestzaal ook is er nog molenhout in de fam in de vorm van een kruisbeeld en een kast (zwaar eiken). Het schilderij , het kruisbeeld en kast zijn door een oom van mij gemaakt, hij was een kunstenaar.
W.J. Vleugel, Weesp, 29 mei 2006.

De Oosterkampermolen staat op een manuscriptkaart van West-Friesland uit 1651/1654 vermeld als de Boucker Mole (zie kaartdetail).