Molen Jan Dekker, Anna Paulowna

Anna Paulowna, Noord-Holland

één roede was voorzien van zelfzwichting, vermoedelijke rond 1933

1887 verbrand en herbouwd 1888 verbrand en herbouwd
1945 verbrand 1993 restant afgebroken
De molen was van molenaar Jan Dekker Pzn.

De voorganger van deze molen (anno 1861) verbrandde na een blikseminslag op 31 augustus 1887. Ook zijn opvolger verbrandde op 30 april 1945 als gevolg van een Duitse beschieting.

De achtkante stenen onderbouw is na de gedeeltelijke afbraak iets opgebouwd, en voorzien van een rietgedekt puntdak. Aan de romp waren loodsen aangebouwd die tezamen bedrijfsruimte vormden.

Het restant werd gesloopt in 1993 (Volgens opgave gemeente). Een sloopvergunning was toen nog niet vereist, maar blijkens het archief heeft in 1993 bodemsanering plaatsgevonden i.v.m. nieuwbouw ter plaatse.

De grond waarop de molen werd gesticht, werd bij notariële akte van 27 juli 1861 in erfpacht gegeven aan P. Wilms cs.
In 1865 gekocht door J.C. Geerlings.
In 1875 gekocht door J. Blankevoort.
In 1895 gekocht door R. Blankevoort.
In 1925 gekocht door J. Dekker Pzn.

De molen verbrandde op 31 augustus 1887.
Bron: Molens in Noord-Holland.

Rotterdamsch Nieuwsblad 4 okt. 1888.
Onder een hevig onweder, dat in den nacht van (1 oktober) Maandag op Dinsdag gedurende geruimen tijd boven Anna-Paulowna woedde, sloeg.de bliksem in den korenmolen van den heer J, Blankevoort, welke in korten tijd totaal afbrandde. De molen was verzekerd.

Jan Blankevoort was een jongere broer van de Monnickendamse aannemer van publieke werken Cornelis Blankevoort, die betrokken was bij de droogmaking van de Monnikenmeer en de Blijkmeer.
Timmerman Jan Blankevoort kocht in 1875 de korenmolen in Anna Paulowna voor zijn toen nog minderjarige zoon Remmert.
Bron: "Speuren naar een Zaanse wipmolen?", art. door Erwin Esselink in De Nieuwe Molenwereld nr. 8, dec. 2021.

Informatie betreffende de bovenste foto: Kaart afgestempeld 1930.
NB De molen heeft hier nog geen zelfzwichting. Op een andere kaart afgestempeld in 1933 is wel al zelfzwichting aangebracht. Echter op deze tweede foto is het hekwerk van een traditionele wiek (haspelkruis) al in verregaande staat van verval. De foto moet dus haast wel veel ouder zijn dan 1930.
P. v.d. Berg.

De molen van Jan Dekker te Anna Paulowna aan de nu geheten Molenvaart werd in de staat zoals op de foto (1991) afgebroken wegens nieuwbouwplannen destijds aan de Molenvaart.
Jeroen Muntjewerf, 5 januari 2007.

Op de rechter foto van de overstroming van 1916 wordt de molen Molen van Blankenvoort genoemd, no. 197. De foto bevindt zich in de Beeldbank Noordhollands Archief, bestanddeelnr. 00901A.

H. van de Woestijne vermeldt op zijn archieffiche (zie Allemolens.nl) de naam De Onderneming. Hiervoor hebben wij de bron echter niet kunnen vinden.