Molen van Buis / De Ster, Barsingerhorn

Barsingerhorn, Noord-Holland

Hollands Kroon, Noord-Holland
De Schager- en Niedorper Koggen

restant
gedeeltelijk afgebroken
geschiedenis
Al eerder stond er een korenmolen te Barsingerhorn, die in 1907 afbrandde. Die molen was toen eigendom van C. Buis Pzn., die de molen in 1900 had overgenomen van A. de Waard, die al op zijn beurt de molen zo'n dertig jaar had bemalen.
Buis kocht dus via molenmakersfirma De Boer uit Oostzaan, een tweedehands molen.
Het werd de molen 'Het Wapen van Friesland' die in 1761 te Zaandam-Oostzijde gebouwd was als pelmolen. De molen stond daar aan de Watering in het Oostzijderveld. In 1844 werd de molen eigendom van de familie Zwaardenmaker. Toen de molen aldaar niet meer lonend was, werd hij in 1907 voor afbraak verkocht en verhuisde naar Barsingerhorn, waar hij omgebouwd werd als korenmolen. Later zou de molen eigendom worden van de Coöperatieve Malerij ‘De Ster’. De nieuwe molen zou na een brand tot twee meter boven de balie zijn gesloopt, waarna een motor het werk van de wieken overnam.
In 1996 werden Geer en Jos Denkal eigenaar. Zij wilden de molen gaan restaureren en terugbrengen tot een hoogte van 21 m.

De molenmakersfirma van gebroeders De Boer uit Oostzaan is in de molenwereld zeer bekend geworden. Deze kocht nog bruikbare achtkante molens en wipmolens op en verkocht die door aan molenaars elders in het land, die toch weer de voorkeur aan een windmolen gaven, nadat ze bijvoorbeeld door brand hun eerdere molen hadden verloren.

Bericht in Molenwereld nr. 7/8 2003:

In 1996 werd Denkal Bouwontwikkeling te Limmen eigenaar van de stomp van de korenmolen van Barsingerhorn en wilde de molen restaureren. 'De Ster' zou zijn oude hoogte van 21m weer krijgen en de ontsierende aanbouwen zouden gesloopt worden. Plaatsing op de monumentenlijst zou niet alleen het behoud, maar ook de restauratie van 'De Ster' bevorderen. Vandaar, dat de stichting Historisch Niedorp plaatsing op de rijksmonumentenlijst aanvroeg. De gemeente van Niedorp kon zich in de raadsvergadering van 6 september 2001 hierin niet vinden. De raad deelde de mening van B & W dat Historisch Niedorp wel erg laat met dit verzoek kwam. Bovendien is Monumentenzorg sinds jaar en dag met het bestaan van het molenrestant bekend en heeft nooit aangegeven 'De Ster' een beschermde status te geven. De eigenaren van 'De Ster' zijn ook sterk gekant tegen plaatsing op de rijkslijst omdat zij hun vrijheid om te doen en laten met de molen wat zij willen niet wensen op te geven (zie molenwereld 2001-10-247). Inmiddels heeft de molenstomp een nieuwe eigenaar in het echtpaar Gerard en Annemiek Schoorl die de molenstomp nu herstellen en inrichten als woning. Tot hun verbijstering is de molenstomp nu door de staatssecretaris toch op de rijksmonumentenlijst geplaatst.
Deze aanwijzing staat haaks op de ideeen van het echtpaar Schoorl en het is dan ook vastbesloten om bezwaar aan te tekenen tegen de aanwijzing.

Eigenaar van de molenromp zijn de heer J.N. Kuijper en mevr. E.P. Keetman