Molen Polder Schagen, Korte Snevert, Schagen

Schagen, Noord-Holland

Schagen
De Schager- en Niedorper Koggen
Schagen C (2) 279 De Polder Schagen

Scheprad Ø 5,40 m, 40 cm breed

geschiedenis
Dit lijkt inderdaad de molen aan de korte Snevert te Schagen, tegenwoordig de Lutjewallerweg. Op de achtergrond zijn namelijk de huisjes aan de Lange Snevert te zien welke daar nu nog zo ongeveer staan. Op de plaats van het wat hogere huisje met het puntdakje net rechts naast de molen op deze foto stond de molen van de Lange Snevert, die blijkbaar iets eerder gesloopt is dan deze molen. Op zich ook weer logisch want op die plaats is eerst in een hoek van het huis een elektrisch gemaal gebouwd op de oude vijzel van de molen, waarna de molen aan de Korte Snevert pas overbodig werd.

Het puntdakhuis staat op de oude fundering van de Lange Snevertmolen, is mij verteld. Het tweede lage en langere huisje is dat van de bekende Schager familie Wiegman. Dit huis was oorspronkelijk het molenaarshuis van de naaststaande Lange Snevertmolen. Het huisje is ook zichtbaar op de foto van de Lange Snevertmolen, direct achter de molen. Het huisje is lange tijd zeer verkrot, en in de zomer van 2006 gesloopt en herbouwd.

Op de plaats van deze Korte Snevertmolen is enkele jaren geleden een nieuw gemaal gebouwd, ter vervanging van dat aan de Lange Snevert (dat overigens al lange tijd niet meer in het huis, maar er een stukje achter stond). Tijdens de werkzaamheden voor de bouw van het nieuwe gemaal en bijbehorende voorzieningen zijn de funderingsresten van de molen, die nog redelijk compleet aanwezig waren, allemaal geruimd.

Informatie van onbekende, 4 januari 2007.

Zie verder Polder Schagen, De Snevertmolen, Tenbruggencatenummer 00330.

De 'nieuwen Sneverts moolen', ook wel Hooghlandtsmolen genaamd, moet zijn opgericht tussen 1584 en 1608.
Hij verdween in 1928.
De resterende fundamenten werden in september 1994 geruimd door het Waterschap Groot Geestmerambacht, om plaats te maken voor een nieuw elektrisch gemaal.
Bron: De Hooghlandtsmolen, art. door R.J.M. van de Pol in Kakelepost nov. 1994, pag. 14-18. Historische Vereniging Schagen en Omstreken.