Molen Huiswaarder- en Oosterweezenpolder, Alkmaar

Huiswaarder- en Oosterweezenpolder

Huiswaard
Egmonder- en Bergermeer
Alkmaar C (1) 162 De Huiswaarder Polder

Scheprad 4,28 m, 23 cm breed

geschiedenis
Maalde uit op de Koedijkervaart, de voormalige veenrivier de Rekere, waarvan een deel in de huidige wijk Huiswaard in een parkje is opgenomen.

De oostelijke delen van de Huiswaarderpolder en de Weezenpolder werden waarschijnlijk gecombineerd na de splitsing van beide polders door de verlenging van de Pettemervaart tot de stadsgracht van Alkmaar in 1659. Deze diende als noordelijke uitwatering van de Schermer. De westelijke delen van de polders werden daarna bemalen door de nog bestaande De Eendracht in Alkmaar (Tenbruggencatenummer 00800).

In 1936 wordt melding gemaakt van bemaling door een windmotor-installatie.

De molen is afgebeeld op de kaart van C.C. Bommer uit 1648 (beeldbank RAA PR 1006017).

Schilderij van Pieter Plas, Alkmaar 1810-1853.
Rustend vee en hengelaar in een landschap, met Alkmaar in het verschiet, olieverf op doek 44,3 x 56,8 cm, gesigneerd l.o. en gedateerd 1842.
Bron: website Simonis & Buunk.

Pieter Plas was een Alkmaarse schilder. Gezien zijn geboortejaar zal dit schilderij van ca. 1830-1853 dateren.
De figuren op de voorgrond zijn natuurlijk behoorlijk geromantiseerd, maar de achtergrond lijkt een naar het leven geschilderd gezicht op Alkmaar. De stand van de Grote kerk duidt op een schilderspositie nagenoeg recht ten noorden van de stad en kerk. Voor zover bekend stond daar in die tijd maar één wipmolen, namelijk deze. De afstand tot de stad lijkt ook te kloppen.
Bron: website Genealogie IJpelaan.
Pim van der Wijk, 4 okt. 2016.