Molen Polder Gein en Gaasp, Gaaspermolen, Amsterdam-Zuidoost

Amsterdam-Zuidoost, Noord-Holland

scheprad 3,10 m Ø, 50 cm ↔ (1894)

De molen staat op de kaart van J.J. Dou uit 1647.

06-04-1837: Opregte Haarlemsche Courant
"Publieke aanbesteding.
Poldermeesteren der Geyn en Gaasper Polder, Gemeente Weesper-Carspel, zullen op Zaturdag den 15den April 1837, des voormiddags ten 11 ure, in het Logement de Roskam, te Weesp, publiek aanbesteden: Het doen van eenige Vernieuwingen en Reparatien aan de WATERMOLEN ven genoemde Polder, bestaande in het maken van eene nieuwe Steenen Watergang en Drooge Bak, het Opvijzelen der Molen, Verheijen van eenige Penanten, nieuw scheprad, enz. Alles volgens bestek met de Teekening, ter visie liggende aan genoemde Molen, staande aan het Weesper Zandpad, nabij de Geynbrug."

22-07-1932: De Gooi- en Eemlander
"Molen afgebrand.
Hedenochtend is de molen van den Gein- en Gaasperpolder, staande ten Zuiden van het Weesperzandpad, in brand gevlogen doordat een schilder bezig was met het afbranden van de oude verf. In een ommezien stond de kap in brand, waarna spoedig de geheele molen aan het vuur ten prooi viel. De motorspuit van de gemeente Weesperkarspel kwam spoedig ter plaatste, doch daar de molen in het weiland staat en de motorspuit op het Weesper Zandpad moest blijven, duurde het eenigen tijd voor het vuur bestreden kon worden. De reeds eenige jaren wieklooze molen verbrandde geheel; alleen het geraamte bleef staan. Een schuur, welke zich naast de molen bevindt, kon door het blusschingswerk gespaard blijven."

In 1936 werd de polder van 401 ha bemalen door een centrifugaalpomp, gedreven door een dieselmotor van 35/42 pk (bron: "De zeeweringen en waterschappen van Noordholland", derde uitgaaf, D. Kooiman, 1936).

Het nog bestaande gebouw was oorspronkelijk een gemaal, dat al jaren buiten bedrijf is. Thans wordt het bewoond door particulieren. Het gewelf van de achterwaterloop van de voormalige Gaaspermolen is nog duidelijk aanwezig.

Gemaal op de fundering gebouwd, thans woonhuis.

In de gevel van het gebouw/gemaal dat gebouwd is op de fundering van de voormalige molen is een steen ingemetseld met de tekst: Gein-Gaasppolder.

trivia

In het Noord-Hollands molenboek wordt het inmiddels weer herbouwde molenrestant te Diemen abusievelijk de Gaaspermolen genoemd maar de echte Gaaspermolen (deze) stond aan de overkant van de Gaasp en bemaalde de polder Gein en Gaasp. De genoemde molenromp, die thans weer compleet is gemaakt, wordt op alle oude kaarten de Gemeenschapmolen genoemd en bemaalde de Gemeenschappolder. De Gemeenschappolder bestond vroeger uit een aantal polders, ieder met een eigen molen(tje)
Jan Hofstra.