Molen De Hoop / Molen Van Eck, Vreeswijk

Vreeswijk, Utrecht

heeft deze molen
geleijdt den eersten steen

/ 1672 herbouwd
1900 op stoomkracht 1908 onttakeld 1980> restant gesloopt
geschiedenis

25-06-1666: Op 25 juni 1666 werd voor molenaar Van Ravenswaay een nieuwe stenen stellingmolen gebouwd.

1672: In 1672 veranderden Franse soldaten het dorp Vreeswijk inclusief de molen in een puinhoop. Dirck van Ravenswaay was in 1672 kennelijk al overleden want zijn weduwe had een Memorie van schade laten opstellen. Hierin stond o.a.  'Een nieuwe coornmoole, 't rontsel afgebroocken, deuren ende vensters wech genoomen ende daerin schietgaaten gemaeckt ende alles van binnen bedorve 'ende ondermijnt ende met groote coste is gedigt geworden, dat daer ene schade aen is van ƒ 1000,--.' 'Een rosmole met een huysken afgebrocken. Weerdig f 500,--.'
De molen werd na 1672 weer herbouwd.

20-12-1838: Opregte Haarlemsche Courant
Op Woensdag den 2den Januarij 1839, des avonds ten vijf ure, zal ten overstaan van den Notaris W. H. J. CAMBIER van NOOTEN, residerende te Lopik, in het Nieuwe Logement, bij H. van Reenen , te Vreeswijk, publiek worden verkocht:
Een STEENEN WIND KORENMOLEN , met annexe Woning, Tuin en Bakhuis, benevens twee Woningen onder een Dak; alles staande en gelegen op den Dorpe van Vreeswijk, anders genaamd de Vaart, hebbende een gemaal van ruim 1200 Zielen, kunnende de Kooper des verkiezende daarop f 2100 gevestigd houden. Te aanvaarden den 1sten Februarij 1839.

1850: In 1850 was de molen van Aart Koopman, die hem vervolgens aan Jacobus Vink verkocht.
1888: In 1888 verkocht Jacobus Vink de molen voor ƒ 6000 aan Hendrik Brummelkamp. Hendrik Brummelkamp (zwager van Jacobus) was gehuwd met Wilhelmina Vink. Vlak daarna overleed Hendrik, voor zijn dood had hij de molen laten ombouwen naar een stoommolen, zodat windkracht niet meer nodig was.

Bron: Historische Kring Nieuwegein, 1986, G. de Waard
In 1908 liet molenaar Van Eck de molen onttakelen, de maalderij ging machinaal verder.
Anton Goes liet in 1942 de molenromp tot de steenzolder afbreken.
Eind jaren 1970 splitste de handel in meststoffen zich af van die van het veevoer.
Het veevoederbedrijf/-handel werd voortgezet door Gerben van Eck + Van Eck Veevoeders BV te Harmelen. De Meststoffenhandel groeide uit tot NPK van ECK, leverancier van kunstmeststoffen over heel Noordwest Europa.
De romp is rond 1980 verdwenen.

trivia

De molens te Vreeswijk, Harmelen en Cothen, molens van Van Eck, hadden allen één bouwtechnische overeenkomst: het achtdelige boograam boven de invaartsdeuren. Dit was hét kenmerk op de molens van Van Eck.
NB Misschien waren deze ramen een kenmerk van deze streek.

Kan iemand meer vertellen over de benaming van deze molen, of dit nu echt "De Hoop" was. Onlangs is er bij de Molendatabase een berichtje binnengekomen dat dit nl niet klopte.

*Reactie van B. Remie, 26 september 2010:
De molen had geen naam. Ik heb de geschiedenis uitgezocht en ben in geen akte een naam tegen gekomen. Ook Oog in het zeil wordt wel eens gesuggereerd. Onzin. Bovendien zijn de specifieke kenmerken voor een 'Van Eck molen' ook onzin. Van Eck kocht de molen toen hij al meer dan 200 jaar bestond, dus alle kenmerken waren al aanwezig.