Molen Oudegeinsepolder, Oudegeinse Poldermolen, Nieuwegein

Nieuwegein, Utrecht

Jutphaas
Groene Hart
Jutphaas D (3) 391 De Oude Geinsche Polder

gedemonteerd
geschiedenis

1542: Eerder stond er al een molen. Van de polder Oudegein bestaat zo’n schouwbrief uit 1542, die bevestigt dat Oudegein toen een molen had.

Afspraken over het onderhoud van de molen, watergangen en kaden in een polder legden de grondeigenaren vast in een schouwbrief. Van de polder Oudegein bestaat zo’n schouwbrief uit 1542, die bevestigt dat Oudegein toen een molen had.

Ook uit de 17e eeuw zijn documenten over de Oudegeinse molen overgeleverd, zoals de resoluties van de Oudegeinse geërfden (landeigenaren) over de bouw van een nieuwe molen in 1627.

Voor deze nieuwe molen, de tweede, leenden de landeigenaren van de polder ƒ 1.550,-, waarna ze die schuld in tweejaarlijkse termijnen met rente afbetaalden. Hoe deze tweede Oudegeinse poldermolen er uit zag, is niet bekend.

Evenmin vermelden de resoluties waarom er in 1627 een nieuwe molen nodig was. Mogelijk was brand of een ander ongeluk de reden of was er toch een molen nodig met een groter vermogen. In 1643 kreeg de molen een nieuwe roe en een nieuwe (boven)as.

In 1654 en 1655 sloegen de geërfden van Oudegein geld om voor een nieuw kamwiel, rondsel, hekkens en voor het beschieten van de ondertoren. Dat zijn normale reparaties aan een functionerende poldermolen.

Het bouwjaar 1666/1667 strookt met de resultaten van dendrochronologisch onderzoek dat eind 2006 in de ondertoren plaatsvond. Het onderzochte hout werd gedateerd op 1664.

Franse bezetting Al met al lijkt het jaartal 1640 als mijlpaal in de annalen van de Oudegeinse polderbemaling te moeten worden vervangen door 1534, 1627 en ten slotte 1666/1667, het bouwjaar van de huidige ondertoren. Het enige losse eindje lijkt een ongedateerd, maar onmiskenbaar 17e-eeuws reparatiebestek in het Utrechtse kapittelarchief van Sint Jan. Volgens dat bestek kreeg de Oudegeinse molen onder meer nieuwe kammen, vangstukken en heklatten en werd er het een en ander vertimmerd aan het bovenhuis.

Waarschijnlijk heeft poldermolendeskundige J. den Besten echter gelijk en hebben deze reparaties te maken met de Franse bezetting van 1672/1673.

Bron: Tijdschrift Oud-Utrecht, 2007, nr 3

1982: De molen werd stilgezet vanwege instortingsgevaar van het bovenhuis.

1988: In 1988 zijn uit veiligheidsoverwegingen roeden uitgenomen. Vanaf 1988 wordt gekeken naar mogelijkheid voor verplaatsing.

1993: In 1993 werd het bovenhuis van de molen wegens instortingsgevaar gedemonteerd en overgebracht naar de werkplaats van molenmakersbedrijf Verbij te Hoogmade.

2003: Van de molen werd in 2003 het onderhuis verplaatst naar een andere locatie in Nieuwegein, n.l. Park Oudegein.

Informatie van Marcel Stroo; Johan Janssen

de veldmuren/waterloop