Molen De Halm, Hoorn

Hoorn, Noord-Holland

Hoorn
Hoorn A (2) 1268 Arie van der Hulst

Rond 1887 overgebracht vanuit Wognum.
Eigenaar C. Zijp.

Cornelis Jansz Zijp, gedoopt op 17 mei 1767 te Twisk was houtkoper te Wognum. Zijn zoon en kleinzoon eveneens houtkopers waren honkvast en bleven dit beroep in Wognum uitoefenen. Achterkleinzoon Arien Cornelisz Zijp, geboren in 1858 te Wognum, kocht einde negentiende eeuw twee houtzagerijen in Hoorn, te weten één gelegen in het Weeltje en één op het Visserseiland. De bijbehorende molen De Hoop van het Weeltje liet hij afbreken en op het Vissereiland herbouwen en die kreeg de naam De Rob. De molen De Halm, behorende bij de houthandel te Wognum, werd eveneens afgebroken en op het Visserseiland herbouwd.
Op 22 juli 1904 werd De Halm door brand in de as gelegd. In 1924 werd De Rob afgebroken en vervangen door een stoomzagerij, die in 1935 door brand werd verwoest.
Het woonhuis bij De Halm was bestemd voor bewoning van de werfbaas.
Bron: Beeldbank Vereniging Oud Hoorn, okt. 2022.

Molen De Halm was samen met Molen De Hoop eigendom van de firma Zijp.

Leidsch Dagblad, 23 juli 1904:
"Te Hoorn is afgebrand de houtzaagmolen van den Heer Zijp en een groote houtschuur gevuld met hout. De brandweer wist een nabijgelegen molen en het badhuis te behouden. Overigens ging alles in vlammen op. Het geheel was laag verzekerd."
E. Stoop, 15 jan. 2013.

De achtkante molen op zaagschuur staat al op de kadasterkaart 1811-1832.

Deze molen zou omstreeks 1887 verplaatst zijn uit Wognum. Als dat zou kloppen, dan moet er een eerdere molen zijn geweest, want op de kaart van Tirion uit 1743 staat al een zaagmolen op deze plaats. Bovendien verbaast de herkomst uit Wognum, omdat De Vriendschap in die plaats in 1892 werd opgericht (ongetwijfeld ook een tweedehandsje). Onmogelijk is dat natuurlijk ook niet.

In 1905 werd een zaagmolen verplaatst werd naar Azewijn, dat zou een zaagmolen geweest zijn. Ik heb daar nog geen gegevens van kunnen vinden. De molen in Azewijn werd in 1905 verplaatst; die had dan nog op Bonneblad 264 moeten staan, maar daarop staan alleen De Halm en De Rob, zodat het volgens mij dan één van die twee zou moeten zijn. De Halm zou verbrand zijn in 1904 (toevallig precies een jaar vóór de verplaatsing van de molen die naar Azewijn ging), terwijl De Rob in 1924 afgebroken zou zijn. De molen van Balk zou al vóór 1903 verdwenen zijn, de pelmolen in 1919 en De Vergulde Korenaar is in 1950 verbrand. Ik vraag me daarom af of De Halm verbrand is, of dat er gegevens verhaspeld zijn. Als de molen in Azewijn inderdaad uit Hoorn afkomstig is, komt alleen De Halm in aanmerking. In Azewijn werd alleen het bovenachtkant gebruikt. Wellicht is in Hoorn de achtergebleven onderbouw afgebrand.
N. Jurgens, 13 jan. 2008.

Deze molen is niet verplaatst naar Azewijn, de heer Arnold Sol te Westzaan heeft inmiddels in zijn boek „ZAANSE MOLENS IN HEDEN EN VERLEDEN”, uiteengezet dat het niet om deze molen ging, maar dat het om molen De Liefde ging die is gebruikt voor de herbouw te Azewijn, dbnr 184.

Amsterdamsche Courant, 13 april 1811:
"Men presenteert uit de hand te koop een Hout-Zaagmolen, zynde een Boven-Kruijer, genaamd De Mol, met alle deszelfs Gereedschappen en Knechts Woning, staande en gelegen op het Visschers-eiland, binnen de Stad Hoorn. Deze Molen, kunnende alle soorten van Hout zagen, als lange Houten, zware Krommers en Knies, is te bevragen by den Heer V. VAN HALM, te Hoorn voornoemd."

NB Wij weten niet om welke molen dit gaat, een De Mol kennen we niet in Hoorn. Bericht voorlopig bij De Halm geplaatst vanwege de naam van de eigenaar.

Het Nieuws van de Dag, 20 dec. 1883:
"IJzeren As.