Molen De Onderneming, Avenhorn

Avenhorn, Noord-Holland

Molen 00245 a De Onderneming (Avenhorn)

Avenhorn
Koggenland, Noord-Holland
De Wester Koggen

geschiedenis
De molen werd gesloopt in 1913. Het onderstuk bleef langer staan, en werd eind jaren 1970 opgeruimd.

trivia
Opvallend is dat alles van hout is gebouwd, ongetwijfeld ook met de bedoeling om het gehele bouwwerk niet te zwaar te maken, met het oog op de draagkracht van de bodem.

De molen heeft op de foto nog een houten bovenas. De molenaar of diens knecht staat met paard en wagen gereed om een vracht gemalen produkt naar een klant te brengen.

Bron: Molens in Noord-Holland in oude ansichten, 1980.

Purmerender Courant 10 feb. 1875:
C. Bakker Az., Korenmolenaar te Avenhorn, vraagt om dadelijk in dienst te treden, een Boerenknecht, die goed met paard en wagen kan omgaan.

Advertentie in de Purmerender Courant van 7 dec. 1884:
KORENMOLEN
OPENBARE VERKOOPING
te Avenhorn op Maandag, den 29 December 1884, 's avonds 7 ure, in het logement van den Heer F. Bakker van een WELBEKENDEN ACHTKANTEN WIND-KORENMOLEN met huismanswoning, knechtswoning en vijf percelen uitmuntend weiland te zamen groot 6 hektaren 51 aren in de Kerkbuurt te Averhorn. Inlichtingen verkrijgbaar ten kantore van den Notaris J.C. Pan, aldaar.