Molen van Van der Eijken, Cuijk

Cuijk, Noord-Brabant

ca. 200 m benoorden het station
Land van Cuijk, Noord-Brabant
Land van Cuijk

De eigenaar was Van der Eijken.

geschiedenis

De molen werd gebouwd na het afbreken van de vernielde standerdmolen, als een ronde stenen bergmolen. De eigenaar was Van der Eijken.

In 1909 stond de molen in de feesttooi. Prinses Juliana was geboren en op dezelfde dag ook Geusseltje van der Eijken. De molen werd versierd en het dochtertje van de mulder werd in een mand gelegd, die ongeveer 2 m boven de berg werd opgehangen aan de askop.

Van der Eijken bouwde later de Exportslagerij Ch. v.d. Eijken tegen de molenberg aan, om deze te kunnen vergroten liet hij de molen in de Eerste Wereldoorlog afbreken.

Hierna dreef de broer van de molenaar, Jan van der Eijken, in de exportslagerij nog de Nederlandse Automobiel en Vliegtuig Onderneming, een vliegtuigfabriek. Het eerste toestel moet maandenlang tijdens prijsonderhandelingen in een hangar op vliegveld Soesterberg hebben gestaan, een tweede stortte in augustus 1920 boven de Maas neer. Later waren hier de Coöperatieve Handelsvereniging van de N.C.B. en een noodkerk gevestigd, en stond het gebouw bekend als Rattenhuis. Daarna bouwde de firma Groenwoudt er een supermarkt. Alleen de Molenstraat en de Korte Molenstraat herinneren nog aan de molen.

Bron: Molens in het land van Cuijk, ir. Robbert H. Verkerk, 1988. Ver. Molenvrienden Land van Cuijk. Verzameling H. van der Kaay.