Molen Windmolen van Guttecoven, Limbricht

Limbricht, Limburg

Sittard-Geleen, Limburg
Guttecoven
Zuid-Limburg

gesloten voet

geschiedenis

1888: De windmolen van Guttecoven was een standerdmolen die aanvankelijk als Windmolen van Born dienst deed. In 1888 kocht Antoon Heiligers deze windmolen in Born van Joanna du Puis de Watremont, die tevens eigenaresse was van Grasbroek waartoe ook de molen behoorde. Heiligers liet de molen afbreken en verplaatsen naar Guttecoven aan de weg tussen Guttecoven en Einighausen. Heiligers overleed niet lang daarna, waarna zijn vrouw de molen verpachtte.

05-04-1892: De Nieuwe Veendammer Courant

De ongehuwde molenbaas Gerards, 29 jaren oud, werkzaam in den molen te Guttekoven (L.), had gisteren avond het ongeluk bij het verrichten zijner werkzaamheden tusschen de raderen te geraken en zoodanige kneuzingen te ontvangen, dat hij na eenige minuten een lijk was.

Ingezonden door Caroline Schaeffer, 21 mei 2021

1906: Omstreeks 1906 werd naast de molen een maalderij gebouwd die was voorzien van een maalstoel en een zuiggasmotor.

De volgende eigenaar van de molen was Petrus Mulleners. Na zijn dood in 1921 werd de molen door zijn weduwe in het vakblad "De Molenaar" te koop of te pacht aangeboden. De koper werd Jan Hendrik Moonen uit Geleen. Hij liet enkele jaren nadien een woonhuis bij de molen bouwen. Toen in 1935 de molen aan een opknapbeurt toe was, besloot zijn opvolger, Frans Moonen, de molen af te breken.

De molen was een gesloten standaardmolen, voorzien van een fraai gevormde kap zoals ook gebruikelijk bij andere Limburgse standaardmolens. De molen stond op een gemetselde ronde voet. De kap, de borst en de paraplu waren met asfaltpapier bedekt.

Na afbraak van de molen werd het bedrijf van Moonen als maalderij voortgezet waarbij gebruik werd gemaakt van een hamermolen en groeide uit tot een middelgroot bedrijf voor veevoeders met magazijnen en silo’s.
Inform. Pierre Vossen, 6 maart 2008.

NB De aangegeven locatie is een schatting naar de TK van 1925.