Molen De Armenmolen / Nieuwstadter Molen, Nieuwstadt

Nieuwstadt, Limburg
v

korte karakteristiek

naam
De Armenmolen / Nieuwstadter Molen
modeltype
Watermolen
functie
korenmolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
beek
Geleenbeek
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
00191
oude dbnr.
V4613
Meest recente aanpassing

locatie

plaats
Nieuwstadt
beek
Geleenbeek
gemeente
Echt-Susteren, Limburg
streek
Midden-Limburg
kadastrale aanduiding 1811-1832
Nieuwstadt D (1) 246 De Armen, Nieuwstadt
geo positie
X: 188190, Y: 338539
N: 51.03549, O: 5.86037

constructie

modeltype
Watermolen
krachtbron
water
kenmerken
functie
inrichting
2 koppel maalstenen
gangwerk
wateras
rad
rad diameter
onderslagrad<br>middenslagrad<br>vanaf 1911 turbine
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
verdwenen
geschiedenis
De Armenmolen, ook wel Nieuwstadter molen genoemd, werd zo genoemd omdat deze vanaf het begin van de 19e eeuw het eigendom was van het Burgerlijk Armbestuur. De molen was gelegen bij de Millenerpoort aan de Geleenbeek, die toen dwars door het dorp stroomde, maar later werd vervangen door een stamriool. Het was de enige korenmolen van Nieuwstadt, een van de meest schilderachtige dorpjes van Limburg, en was opgetrokken uit baksteen en gedekt met een pannen zadeldak.

Tot midden 19e eeuw had de molen een onderslagrad met een middellijn van 4,90 m bij een breedte van 0,64 m. In 1889 werd aan de voet van het rad een krop gemetseld en werd aldus een middenslagrad. Deze wijzigingen waren een aanzienlijke verbetering voor de werking van de molen. Tot het begin van de 20e eeuw stroomde de Geleenbeek nog volgens een natuurlijke loop in een ongerept natuurlandschap.

Echter in 1911 werd 200 m bovenstrooms een afslagtak vanuit de linkeroever van de Geleenbeek gegraven, de Sluisbeek genaamd. Hierin werd een verdeelwerk en twee lossluizen geplaatst. Het waterrad werd (vermoedelijk) gelijktijdig vervangen door een verticale turbinerad, welke tot het begin van de jaren 50 van de vorige eeuw in bedrijf is gebleven. Tevens werd een elektrische hamermolen geplaatst die de taak van de molenstenen overnamen.

Inmiddels was de beek door lozing van mijnwater en huishoudelijk afval dusdanig vervuild dat deze binnen het dorp moest worden overkluisd en in een stenen bedding gelegd. Hierdoor verdween de Geleenbeek uit het dorpsbeeld van Nieuwstadt en dat betekende tevens het einde van de watermolen.
Het oude gebouw deed nog enige tijd dienst als pakhuis en werd tenslotte gesloopt om plaats te maken voor bejaardenwoningen.
Pierre Vossen.