Molen Polder Groot-Hekendorp, Hekendorpsche Molen, Hekendorp

Hekendorp, Utrecht

Lopikerwaard
Hekendorp A (1) 183 De Polder van Hekendorp

Scheprad 5,30 m Ø

deels afgebroken
geschiedenis
Deze molen is in 1815 gebouwd aan de Dubbele Wiericke, nadat de polder de bemaling op de Hollandse IJssel had opgegeven en op verzoek werd opgenomen in het Groot-Waterschap van Woerden.

Volgens Teixeira de Mattos stond de molen ongeveer 350 m ten zuiden van de spoorlijn. De molen had volgens deze bron een vlucht van 27,30 m en een scheprad met een middellijn van 5,30 m. Op de Topografische en Militaire Kaart is de molen goed terug te vinden, evenals de buiten gebruik gestelde boezem aan de IJssel, waar de voorgangers Tenbruggencatenummer 08045 en Tenbruggencatenummer 08046 stonden.

Volgens een artikel in de Woerdense Courant van 5 september 1991 duurde het molentijdperk tot 1919, toen het polderbestuur besloot een tot de bouw van een oliegemaal. Daartoe werd het bovenhuis van de molen verwijderd en de ondertoren ingericht als gemaal. Het zomerhuis ging dienst doen als machinistenwoning, totdat dit in 1924 onbewoonbaar werd verklaard.

Frans Rutten.

Betreft het gemaal van Groot Hekendorp;
De molen is afgeknot in 1920 , een nieuw motorgemaal in de ondertoren; een Stork centrifugaalpomp aangedreven door een Crossley dieselmotor.
In 1962 pomp en motor gereviseerd in een nieuw gebouw.
In 1993 nieuw elektrische gemaal noordelijker tegen de Poppelendam/Begin van Ruige Weijde, ook weer langs de Lange Weijdse boezem.
N. van den Bos, 30 januari 2017.