Molen Polder Ruige Weide 2de positie / molen, Hekendorp

Hekendorp, Utrecht

Lopikerwaard
Lange Ruige Weide B (1) 23 De polder Ruige Weide

Scheprad 5,50 m Ø, schoepbreedte 56 cm

buiten bedrijf
geschiedenis
Teixeira de Mattos geeft voor deze molen als standplaats de zuidwestelijke polderhoek, onmiddellijk benoorden de kruising van de spoorweg met de Ruigeweidse dijk. De molen sloeg door een korte, omkade voorboezem uit op de Dubbele Wiericke. De vlucht was 25,14 m en het scheprad had een diameter van 5,50 m en een schoepbreedte van 0,56 m.

Volgens een artikel in de Woerdense Courant van 31-10-1991 werd de molen in 1919 gesloopt door de gebrs. De Boer.

Dichtbij, aan de Poppelendam, onder Hogebrug, stond ook nog een stenen grondzeiler-korenmolen, die vermoedelijk in 1926 is onttakeld. In de oorlog is het restant weggebombardeerd.

De artikelen uit de Woerdense Courant ontving ik indertijd van Erik Stoop.
Informatie van ?

Op de foto staat de poldermolen die al in oude boeken van 1680 genoemd werd.

De poldermolen is in 1919 stopgezet. Vanaf die tijd werd het water geloosd in de polder het Westeinde van Waarder (Tenbruggencatenummer 01214 g). Het huisje en de molens (deze en de Poppelerdamse Molen (Tenbruggencatenummer 00098 b)) zijn in de oorlog weggebombardeerd.

Na de oorlog heeft de familie Kasius toestemming gekregen om een kleine bungalow te bouwen op de plaats waar ooit de Poppelerdamse molens stonden.
Frans Rutten.

In 1611 stond op de kaart van het Hoogheemraadschap van Floris Balthasar op deze positie nog geen molen. Het bouwjaar van de molen op deze positie is dus in ieder geval na 1611. Wat de bron is van het 'bouwjaar voor 1615' is niet bekend. Wel staat op die kaart uit 1611 in de directe nabijheid de 'bosem mole' aan de Dubbele Wiericke. Dit is ongetwijfeld de voorganger van deze molen, danwel dezelfde molen op een eerste positie.